Все повече са ромите – висшисти на ръководни позиции

Около 43% от ромите у нас работят, като 75% работят с подписан договор с работодателя си. Това сочат последните данни на Фондация „Тръст за социална алтернатива, които бяха изнесени в студиото на „България сутрин“ в ефира на Bulgaria ON AIR на 20 февруари 2024 от г-жа Петя Гуламали, Програмен директор, Фондация „Тръст за социална алтернатива“

„Откакто обявихме тези данни през ноември, се наложи много пъти да доказваме с цифри и данни, че истината е такава, че всеки втори в ромската общност работи и е мит, че ромите не работят. Проучванията, които ние сме направили, касаят хората над 18-годишна възраст, тъй че тези 40%, за които става въпрос са за пълнолетната част от ромската общност. Средният процент заетост от 15 години нагоре за България на национално ниво е около 53% за 2022 година. Така че ние нямаме драстично разминаване между процентите на заетост в ромската общност и процента, който е национален. Дискриминацията все още е голям проблем“, сподели г-жа Петя Гуламали.

По думите ѝ все повече хора от ромската общност разпознават важността на трудовия договор.

„Това е нещо, което се търси и се изисква, цифрите говорят, че посоката е правилната и 75% звучат като доста впечатляващи цифри. Там, където са общностите и там, където са работодателите, липсва мост между двете групи. За съжаление, все още има стигма. Нашата работа като организация е съсредоточена върху това да сме медиатори, да сме посредници във връзката между работодатели и уязвими групи. Първоначално хората нямат увереност и самочувствие да пристъпят към пазара на труда“, допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Пълното интервю можете да видите тук.