Стереотипът „ромите не работят“ не е верен, 23% от тях извършват квалифициран труд

Програмният директор на програма „Трудова заетост и предприемачество“ Петя Гуламали взе участие в предаването „България сутрин“ на телевизия Bulgaria On Air на 27 октомври 2023.

В предаването тя оповести данни на фондация „Тръст за социална алтернатива“, според които около 43% от всички роми в България работят, а хората, които не са обхванати от образование, са много по-малко в сравнение с тези от 2011 г. Има данни за хора на пълен работен ден и на непълен работен ден – около 43%, или всеки втори човек в ромската общност работи. „Стереотипът „ромите не работят“ не е верен“, коментира Петя Гуламали.

По думите й все повече хора подписват трудови договори и това е нещо, припознато като важно, заедно с финансовата сигурност.

„Официални данни за типа индустрия по отношение на заетостта липсват конкретно, но може да обобщим, че тя се обуславя от типа на образователния статут. Имаме хора, които са с основно образование – над 40%, които са ангажирани предимно в неквалифицирана или нискоквалифицирана заетост, имаме хора със средно образование – около 23%, тези хора работят квалифициран труд, висшистите са 2,5%, които заемат ръководни длъжности“, заяви Гуламали.

Гледайте целия разговор във видеото.